Rabu, 1 Februari 2012

Peristiwa Sebenar Tentang 'Langit Nak Runtuh!'

Masih lagi bercerita tentang peristiwa hujan petang kelmarin. Sedang otak ini melayang sambil melihat titis-titis hujan, tiba-tiba Belalang terpandang aliran air yang sangat deras di kaki lima betul-betul depan Belalang.

Hairan, mana datangnya air sebanyak ini? Nah, rupa-rupanya air yang maha dasyat itu datang dari atas kedai Belalang!

-
-

-

-

-

-

-



 Macam air terjun. Laju ya amat turun dari atas

Mujur atas kedai sudah tiada penyewa. Kalau tidak, tak tahulah berapa nilai kerugian yang dihadapinya.

Rupa-rupanya bukan Belalang saja menerima nasib ini, beberapa kedai lagi turut terkena musibah yang sama. Lebih malang ada yang berniaga di tingkat atas seperti kedai foto dan kedai produk kecantikkan turut dimasuki air. Kasihan betul.

Melalui lubang di siling itulah air mengalir masuk

Dalam masa yang sama di rumah kakak Belalang, tiba-tiba bunyi letupan yang kuat diikuti bekalan elektrik terputus secara tiba-tiba.

Rupanya di bahagian tepi rumah telah dipanah petir sampai pecah jubin lantai! dasyat...

 Dipercayai antena ini telah menjadi mangsa panahan petir

 Serpihan-serpihan jubin



Nampaknya harus segera cari tukang untuk melihat keadaan di atas bumbung kedai, Mungkin tempat aliran air hujan tersumbat.

Lagi pun Belalang sedang dalam perancangan untuk membuat 'home stay' atas tu. Harap-harap ada rezeki untuk merialisasikannya :)

Terima kasih kerana membaca...

6 ulasan:

  1. ohh banyak juga kena baiki kerosakan itu...tapi kena cepat kalau tidak lagi besar kerosakannya!

    BalasPadam
  2. buat homestay?? wow!
    gambar air mengalir kat tangga tu memang dahsyat la.

    BalasPadam
  3. cepat2 ambil tindakan yg sepatutnya belalang. Takut nnt makin teruk plak kerosakan yg berlaku kelak klu lambat ambil tindakan

    BalasPadam
  4. salam belalang..baru ari ni mama dpt dtg kesini..ehem ..kesian belalang & kakak belalang !!!..kadang2 musibah dtg tidak diduga..hu2x..ehem semuga impian belalang utk `homestay` akan jadi kenyataan !!! insyaallah..amin...

    BalasPadam
  5. memang lebat sungguh hujan hari tu belalang, Kpah yg ada kat kedai pun tak berani nak drive balik rumah...

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pautan Artikel Menarik