Selasa, 31 Mac 2015

Taman Burung Kulim Dibuka Kembali!

Sekitar tahun 90-an dahulu di Kulim ada sebuah Taman Burung. Belalang masih ingat ketika itu Belalang masih bersekolah rendah. Waktu tu seronok sangat bila abah bawa jalan-jalan situ. Masa terus Berlalu dan Taman Burung Kulim hilang ditelan zaman.

taman burung kulim dibuka kembali

taman burung kulim dibuka kembali
Pintu masuk ke Taman Burung Kulim

Kini setelah sekian lama tempat ini dibiarkan kosong, Majlis Perbandaran Kulim (MPK) memutuskan untuk membuka kembali Taman Burung Kulim.

Baru-baru ini Belalang mengambil peluang untuk melawat kembali tempat nostalgia waktu Belalang kecil-kecil ini. Kalau dahulu abah Belalang datang sini bawa Belalang dengan abang dan kakak, kini Belalang pula datang dengan membawa anak-anak Belalang.

taman burung kulim dibuka kembali

taman burung kulim dibuka kembali

Sekarang ni baru Belalang sedar tak adalah besar mana pun taman burung ni. Tetapi waktu Belalang kecil-kecil dulu terasa macam besar sangat taman ni. Perasaan itu mungkin dirasai pula oleh Belalang Jr. dua orang ni.

Masih belum siap sepenuhnya Taman Burung Kulim ini kerana Belalang perasan ada satu sangkar paling besar masih lagi dalam kerja-kerja baik pulih. Tetapi keseluruhan dalaman taman ini telah dijaga dengan elok

taman burung kulim dibuka kembali
Kerja-kerja pembinaan masih berjalan

Haiwan yang terdapat di sini tidaklah banyak seperti itik, arnab, kura-kura gergasi, musang, monyet dan beberapa jenis burung. Cukuplah sekadar nak mengembirakan hati kanak-kanak.

taman burung kulim dibuka kembali

taman burung kulim dibuka kembali

Taman ini dibuka pada pukul 10 pagi hingga 6 petang dari hari Selasa hingga Ahad. Manakala pada hari isnin Taman Burung Kulim tidak beroperasi pada orang ramai.

Bagi Belalang tempat ini masih boleh dijadikan salah satu tempat riadah untuk anak-anak memandangkan Belalang Jr. masih lagi mengajak Belalang untuk ke sana.

Tetapi jika boleh tambah lagi beberapa haiwan pasti lebih best untuk dilawati lagi!

Terima kasih kerana membaca...

Isnin, 16 Mac 2015

5 Rahsia Kejayaan Clash Of Clans

Permainan Clash Of Clans (CoC) adalah satu game wajib ada dalam telefon para pencinta game. Malah Belalang sendiri antara yang meminati CoC.

Game CoC seolah-olah satu virus yang menjadikan sesiapa yang bermain game ini akan terus melekat untuk terus bermain game ini lagi dan lagi.

Apakah yang menyebab CoC begitu menjadi kegilaan?

Berikut adalah lima rahsia kejayaan Clash Of Clans yang Belalang rujuk dari sumber beberapa artikel blog juga daripada pandangan Belalang sendiri sebagai peminat permainan ini.


5 rahsia kejayaan clash of clans

1. Kajian mendalam

CoC telah dibangunkan oleh syarikat Supercell yang juga pembangun bagi dua lagi permainan yang juga menarik iaitu Boom Beach dan Hay Day. Ketiga-tiga game ini telah berada 20 kelompk teratas permainan paling laris. Nampaknya tentu ada rahsia yang telah ditemui oleh Supercell dalam menjadikan setiap permainan yang mereka bangunkan menjadi hits.

Kejayaan syarikat ini melalui game CoC tak lain dan bukan adalah kajian yang mendalam sebelum menghasilkan sesuatu permainan. Mereka telah menjadikan kejayaan game strategi terdahulu seperti Starcraf dan Age Of Empire sebagai inspirasi untuk membangunkan sebuah game yang berjaya.

Hasilnya Supercell berjaya membangunkan game Clash Of Clans yang bukan sahaja menjadi kegemaran malah ia menjadi ketagihan kepada setiap pemain permainan ini.


2. Permainan percuma

CoC adalah permainan percuma. Ini membuatkan setiap peminat game tidak keberatan untuk memuat turun permainan ini dan mencubanya.

Walaupun begitu, masih terdapat pembelian gems didalam game ini sekiranya pemain tidak mahu menunggu lama dalam kerja-kerja upgrade. Uniknya permainan ini ia tidak memaksa atau terlalu menekan pemain untuk melakukan pembelian. malah pemain boleh mengumpul gems secara percuma sekiranya anda memang tidak mahu membeli.

Adakah strategi ini berbaloi kepada Supercell?

Menurut sekumpulan hackers (penggodam) yang telah berjaya memecah masuk ke akaun syarikat Supercell, pendapatan syarikat ini di dalam sehari adalah sekitar 5 milion!

Tak dapat dipastikan berapa jumlah sebenar untuk game CoC memandangkan akaun itu juga menjadi akaun untuk game Hay Day dan Boom Beach. Tetapi jumlah itu tetap sesuatu yang besar walaupun permainan mereka percuma dan tiada paksaan dalam pembelian.


5 rahsia kejayaan clash of clans
Add caption

3. Komuniti

Sifat semulajadi manusia adalah suka berada didalam kelompok kumpulan yang sama denganya. Contoh seperti Facebook membenarkan pengguna laman sosial itu untuk mencipta group dan kita bebas untuk menyertai mana-mana kumpulan yang kita minat.

Begitu juga pendekatan yang digunakan dalam game CoC. Supercell telah membolehkan pemain untuk berborak atau chat melalui ruang yang disediakan pada game itu. Malah peperangan secara kumpulan (clans war) menjadikan pemain perlu bekerjasama bersama pemain-pemain lain mencapai kemenangan.


4. Sentiasa kemaskini

Supercell sangat-sangat menjaga baik game CoC ini. Mereka sangat peka dengan keadaan sekeliling dan kemahuan pemain permainan ini. Kemaskini sentiasa dilakukan contoh jika tibanya waktu krismas, pemain boleh melihat salji turun di dalam game CoC malah watak-watak dalam permainan ini juga sentiasa dikemaskini membuatkan game ini seolah-olah tiada penghujungnya.


5. Android

Pendapat Belalang ini adalah salah satu sebab juga mengapa CoC menjadi satu game yang berjaya. Supercell Terlebih dahulu melancarkan game ini pada pelantar iOS pada tahun 2012.

Pada tahun 2013 Supercell mengambil langkah melancarkan juga CoC melalui pelantar android dimana peminat games boleh memuat turun game ini melalui Google Playstore. Selepas itu CoC pun mulai mencipta nama hingga kehari ini.


Itulah antara 5 sebab menjadikan game CoC menjadi permainan terbaik yanh menjadi kegilaan tanpa mengira faktor umur dan juga jantina. Perempuan juga ada yang meminati game ini tau.

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk anda. Jumpa lagi pada penulisan akan datang!

Terima kasih kerana membaca

Jumaat, 13 Mac 2015

Kehadiran Cahaya Mata Baru

Hampir terlupa Belalang untuk mengabdikan satu lagi sejarah baru dalam keluarga Belalang. Tak lama lagi Belalang dan Mrs.Belalang bakal menerima cahaya mata baru dalam keluarga ini.

kehadiran cahaya mata baru
Gambar carian Google

Belalang Jr. kini dah berusia 6 tahun. Belalang Jr. II pula dah berusia 3 tahun. Sebenarnya kehadiran orang baru ni tak dirancang langsung oleh kami berdua. Tetapi itulah rezeki.

Walaupun ekonomi keluarga Belalang masih belum stabil tetapi Belalang tetap menerima kehadiran seorang lagi cahaya mata ini dengan syukur tidak terhingga.

Ada orang dah kahwin hingga bertahun-tahun tetapi belum ada rezeki memiliki zuriat. Jadi kita yang miliki anak-anak perlu hargai pemberian tidak ternilai dari-Nya.

Semoga dengan kehadiran cahaya mata baru ini akan lebih merapatkan hubungan kami sekeluarha dan kehadirannya menceriakan lagi hari-hari kami.

Terima kasih kerana membaca

Khamis, 12 Mac 2015

Review Perjalanan Keretapi Tanah Melayu (KTMB)

Inilah kehidupan seorang blogger... Apa sahaja yang boleh ditulis, boleh direview, habis semua ditulisnya. Termasuk la Belalang, kali ni Belalang nak review tentang dua keretapi tanah melayu berhad (KTMB) iaitu keretapi Senandung Langkawi dan Ekspress Rakyat yang Belalang naik baru-baru ni.

Baru-baru ni Belalang ada sedikit urusan di Kuala Kangsar. Entah macam mana Mrs.Belalang ajak naik keretapi untuk kesana. Lagipun adik Mrs.Belalang tinggal di Kuala kangsar, Rumahnya sangat hampir dengan stesen keretapi di sana.

Pada awalnya Belalang cuba memeriksa jadual perjalanan keretapi dari Bukit Mertajam ke Kuala Kangsar di internet. Tetapi malangnya Belalang tak temui laman web yang betul. Jadual perjalanannya juga tidak disediakan. Malah lebih tak best nombor telefon pejabat KTMB yang Belalang perolehi di internet juga adalah talian yang telah tamat perkhidmatannya.

Dengan menaiki motosikal, Belalang terus beli tiket keretapi untuk ke Kuala Kangsar di stesen KTMB Bukit Mertajam. Rupa-rupanya stesen KTMB di Bukit Mertajam telah berpindah ke Permatang Rawa. Patutlah nombor telefon tiada dalam perkhidmatan. Tetapi yang hairan mengapa tak kemaskini nombor telefon baru di internet?

Review Perjalanan Keretapi Tanah Melayu (KTMB)

Memandangkan perjalanan dari Bukit Mertajam ke Kuala Kangsar tidak begitu jauh, Belalang hanya membeli tiket tempat duduk kelas ketiga. Murah sahaja tiketnya iaitu dewasa RM9.

Dipendekkan cerita, pukul 10 malam Belalang, Mrs.Belalang dan Belalang Jr. pun tunggu ketibaan keretapi. Lebih kurang pukul 10.40 malam keretapi Senandung Langkawi pun sampai dan kami terus bergegas naik.

Review Perjalanan Keretapi Tanah Melayu (KTMB)

Pada mulanya Belalang sangkakan kelas ketiga tentulah tidak begitu selesa dan elok. Rupanya sangkaan awal Belalang itu salah sama sekali! Kelas ketiga keretapi Senandung Langkawi sangat selesa dan bersih. Malah perjalanan keretapi yang memakan masa dua jam itu tak terasa langsung.

Review Perjalanan Keretapi Tanah Melayu (KTMB)

Dua hari di Kuala Kangsar maka tibalah masa untuk Belalang sekeluarga pulang. Tiket keretapi dari Kuala Kangsar ke Bukit Mertajam tidak ada tiket kelas ketika. Maka Belalang pun membeli tiket kelas kedua. Harga tiket dewasa kelas kedua RM16. Keretapi tiba pada pukul 8 malam. Setibanya keretapi Ekspress Rakyat, kami bertiga pun naik ke gerabak.

Review Perjalanan Keretapi Tanah Melayu (KTMB)

Jika dibandingkan kelas ketiga Senandung Langkawi dan kelas kedua Ekspress Rakyat, kelas ketiga Senandung Langkawi lebih selesa dan bersih.

Malah, udara di dalam gerabak kelas dua tersebut terasa begitu mmenyesakkan dada. Manakala meja dibelakang bangku tempat duduk penumpang juga banyak yang sudah rosak.

Review Perjalanan Keretapi Tanah Melayu (KTMB)

Keseluruhannya Belalang berpuas hati dengan perjalanan pergi dan balik tersebut. Malah rasanya menaiki keretapi untuk ke sesuatu destinasi masih lagi relevan walaupun KTMB dilihat seperti sedikit tenggelam kerana kemodenan pengangkutan awam lain yang wujud.

Cumanya jika keadaan dalaman setiap gerabak dijaga elok, pasti ia akan lebih memberi pengalaman menarik kepada setiap penumpang untuk terus menjadikan perkhidmatan keretapi tanah melayu sebagai salah satu pengangkutan awam yang digemari ramai.

Terima kasih kerana membaca...

Rabu, 11 Mac 2015

Pengalaman Baik Dan Buruk Bisnes Burger

Sekitar tahun 2000 Belalang pernah mempunyai sebuah gerai burger. Sebenarnya itulah pengalaman pertama berharga berkaitan perniagaan yang Belalang perolehi dalam hidup. Kali ini Belalang ingin kongsikan pengalaman baik dan buruk bisnes burger yang pernah Belalang lalui.

Waktu itu Belalang menjalankan bisnes burger secara part time. Apabila pulang dari kolej, Belalang akan terus pergi beli bahan-bahan mentah seperti roti, daging burger dan sayur. Letih juga sebenarnya terpaksa belajar dan berniaga, tetapi ia tetap menyeronokkan kerana berniaga burger bagi Belalang sememangnya enjoy!

pengalaman baik dan buruk bisnes burger
Gambar carian Google

Sewaktu memulakan perniagaan ini, Belalang mengeluarkan modal kira-kira RM500. Gerai burger Belalang dibeli daripada kawan abang. Gerai yang dibeli bukanlah gerai stainless steel, sebaliknya hanya dibuat menggunakan papan lapis dan kain terpal.

Pada hari pertama berniaga, memang sangat kalut kerana Belalang dan kawan-kawan yang membantu sememangnya zero dalam selok-belok perniagaan ini.

Kami belajar sedikit demi sedikit hingga akhirnya Belalang dan kawan-kawan semakin mahir dalam bisnes ini. Bisnes gerai burger Belalang bertahan selama setahun lebih sebelum Belalang tutup kerana kekangan waktu untuk final exam dan tapak Belalang dicuri orang.

Antara kebaikan berniaga burger yang Belalang rasa adalah modal tidak besar. Mungkin pada hari ini kos bahan-bahan mentah untuk hasilkan burger meningkat tetapi Belalang rasa ia masih lagi murah berbanding perniagaan makanan lain.

Keduanya burger sememangnya menjadi kegemaran setiap lapisan masyarakat Malaysia tak kira tua atau muda, cina, melayu dan india semuanya boleh makan dan sangat menggemari makanan ini.

Ketiga, walaupun perniagaan burger dilihat seperti perniagaan kelas rendah tetapi ia sebenarnya memberi pendapatan yang sangat lumayan sekiranya anda pandai memilih lokasi, dan burger anda disukai oleh orang ramai. Burger Belalang dahulu mempunyai pelanggan tetap hingga 20 minit sebelum dia datang, dia akan telefon untuk membuat pesanan.


Tetapi berniaga burger juga mempunyai keburukannya. Salah satunya ialah terlalu ramai yang menjalankan bisnes ini. Belalang lihat pada hari ini jika di sebelah jalan sini ada gerai burger, bertentang dengan gerai buger tu pun akan ada satu lagi gerai burger. Malah disekitar tempat Belalang ada gerai burger yang berniaga sebelah-sebelah sahaja.

Kedua, perniagaan burger biasanya tidak dapat dijalankan apabila cuaca hujan atau ribut. Belalang pernah alami dimana ketika sedang berniaga hujan turun dengan lebatnya diikuti angin kuat hingga bumbung gerai burger hampir melayang. Dan pada malam ini sales jatuh dengan teruknya. Modal barang dah keluar, tetapi tak dapat berniaga.

Ketiga, seperti Belalang katakan tadi iainya berkaitan dengan lokasi dan rasa burger anda. Sekiranya lokasi yang anda pilih salah dan burger anda dibuat sambil lewa, pelanggan anda akan beralih ke gerai burger yang lain kerana seperti yang Belalang nyatakan sebelum ini gerai burger begitu mudah dijumpai dimana-mana sahaja!

Itulah antara cebisan pengalaman baik dan buruk berniaga burger yang dapat Belalang kongsikan. Jika anda sedang mempertimbangkan untuk memulakan perniagaan ini, harapnya penulisan dari Belalang membantu anda membuat pertimbangan.

Sekiranya anda nak lagi tips-tips memulakan perniagaan burger secara percuma, Belalang cadangkan anda lawat ke minisite ini -->> Bisnes Burger Preview (klik sini)

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk anda!

Terima kasih kerana membaca

Selasa, 10 Mac 2015

Carian Main Dengan Nyonya Tua?

Pertengahan tahun 2012 Belalang ada berkongsikan pengalaman misteri Belalang bertemu seorang nyonya tua pada pukul 3 pagi (klik untuk membaca). Ceritanya agak misteri berkaitan dengan satu kisah orang-orang lama di kawasan tersebut tentang penunggu kawasan itu.

Tak disangka rupanya tulisan Belalang tentang nyonya tua itu sering menjadi carian oleh pengguna-pengguna internet. Tetapi yang peliknya mereka bukan cari kisah misteri atau hantu, sebaliknya carian mereka lebih kepada unsur lucah seperti main dengan nyonya tua, nyonya tua sedap dan lain-lain lagi keywords yang ngeri untuk ditulis.

carian main dengan nyonya tua

Hairan juga Belalang bagaimanakah Google boleh related kan blog ini dengan keywords begitu =,=!

Dan yang lebih hairan ada juga yang mencari kata kunci-kata kunci sebegitu! Memang dunia nak terbalik betul. Dengan nyonya pun teringin ke? xD

Kesimpulannya apa sahaja kata kunci berkaitan seks di internet, ia sangat dicari-cari oleh pengguna hatta kata kunci yang dicari itu bagi kita kedengaran sangat mengarut dan tak masuk akal tetapi ia tetap mempunyai carian yang tinggi :)

Sekian, terima kasih kerana membaca

Pautan Artikel Menarik